petek, 29. januar 2016

Lovro Kuhar - Prežihov Voranc


Doberdob - Roman upornika

Prejšnji teden sem bil na premieri igrano-dokumentarnega filma Doberdob - Roman upornika v Velenjskem kinu. Pred predavanjem je uvod v film in obdobje okoli prve svetovne vojne naredila muzejska svetovalka Velenjskega Muzeja ga. Mateja Medved. Odlično je vključila v natančno in strokovno predstavitev poleg manj znanih Šaleških udeležencev prve svetovne morije tudi bolj poznanega Gustava Šiliha.
Ko sem se odločil za ogled filma sem pričakoval, da bo vseboval več igranih odsekov. Kljub temu, da je bilo teh odsekov manj, in je film bolj dokumentaren, je ODLIČEN, sploh, če te zanima zgodovina Slovencev v prvi polovici 20. stoletja.
Po predvajanju filma je bil gost režiser Martin Turk, ki je zgovorno predstavil nastajanje filma, ki je trajalo skoraj dve leti. Razložil je, da v filmu ni več igranih odsekov, saj je snemanje teh odsekov iz obdobja prve svetovne vojne zelo drago. Ker je želel predstaviti življenje Voranca bolj plastično se je poslužil večih ilustracij, ki so izpadle odlično! Zanimivo, da se je ustvarjanja filma o slovenskem junaku lotil slovenski zamejec.
Roman Doberdob je Slovencem dokaj nepoznan roman, saj se Voranca v šolah omenja v povezavi s Solzicami, Bojem na požiralniku in Samorastniki. Režiser pravi, da je pri njih na Doberdobski planoti drugače in da imajo v vsaki hiši po vsaj en izvod njegovega romana Doberdob.
Tekom filma se orišejo tudi podrobnosti nastajanja tega, v prvem delu tudi avtobiografskega, romana. Voranc ga je moral napisati namreč kar trikrat! Kljub temu, da so en izvod celo prevajali v nemščino, saj so mu ga zaplenili in zmotno verjeli, da vsebuje tajne podatke o Komunistični Partiji Jugoslavije -KPJ.
V filmu je omenjeno tudi sodelovanje v takratnem nastajanju KPJ s Titom, kasnejše odmikanje od striktnih načel KPJ ter žalostna osamitev Voranca iz vodstvenih položajev stranke.
Zanimivo, da je imel Voranc tudi brata duhovnika, zato se ni strinjal z uničevanjem in podiranjem kužnih znamenj in križev na Koroškem ter popolnih golosekov gozdov.

Zdaj pa pot pod noge in v knjižnico ali knjigarno po roman Doberdob! Tudi novi ponatis romana pa žal ne vsebuje kar nekaj odsekov, ki mu jih je pred objavo črtal urednik. Če želite prebrati tudi tiste odseke, boste morali poseči po njegovih zbranih delih iz leta 1962. ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar