torek, 29. marec 2016

Kuća posao

Hrvaško govoreče zveni prav lepo.... V realnosti pa niti ni tako!

Sem prav srečen, da sem zopet našel službo, kjer lahko pomagam živalim in njih lastnikom. A kaj, ko ob tem doma zmanjkuje časa za marsikatero stvar. Se bo treba zopet navaditi tega! Je bilo 4 mesece na Zavodu kar zanimivo, saj sem lahko bolj intenzivno v "prostem času" razmišljal, kaj me veseli ter druge reči.... Ugotovil sem, da me veseli prav to delo, ki ga opravljam. Da sem torej srečen partner, ati in veterinar.
Super izkušnja! Priporočam komu, ki se mu ne uspe udeležit vipassane! ;) Pri nas imate za to na voljo ZZZRS, kar (po večini "udeležencev" ni ravno res) JE najlepša izbira v določenem obdobju odraščanja.
Iz srca hvala vsem birokratom na Zavodu, da so me zopet opomnili, da ne želim postati del njih.

ps.: je že res, da mi tokratna pesem/video "kuća posao" sploh ni všeč..... Je bil pa vsekakor zanimiv izziv za to napisano razmišljanje... ;)

petek, 29. januar 2016

Lovro Kuhar - Prežihov Voranc


Doberdob - Roman upornika

Prejšnji teden sem bil na premieri igrano-dokumentarnega filma Doberdob - Roman upornika v Velenjskem kinu. Pred predavanjem je uvod v film in obdobje okoli prve svetovne vojne naredila muzejska svetovalka Velenjskega Muzeja ga. Mateja Medved. Odlično je vključila v natančno in strokovno predstavitev poleg manj znanih Šaleških udeležencev prve svetovne morije tudi bolj poznanega Gustava Šiliha.
Ko sem se odločil za ogled filma sem pričakoval, da bo vseboval več igranih odsekov. Kljub temu, da je bilo teh odsekov manj, in je film bolj dokumentaren, je ODLIČEN, sploh, če te zanima zgodovina Slovencev v prvi polovici 20. stoletja.
Po predvajanju filma je bil gost režiser Martin Turk, ki je zgovorno predstavil nastajanje filma, ki je trajalo skoraj dve leti. Razložil je, da v filmu ni več igranih odsekov, saj je snemanje teh odsekov iz obdobja prve svetovne vojne zelo drago. Ker je želel predstaviti življenje Voranca bolj plastično se je poslužil večih ilustracij, ki so izpadle odlično! Zanimivo, da se je ustvarjanja filma o slovenskem junaku lotil slovenski zamejec.
Roman Doberdob je Slovencem dokaj nepoznan roman, saj se Voranca v šolah omenja v povezavi s Solzicami, Bojem na požiralniku in Samorastniki. Režiser pravi, da je pri njih na Doberdobski planoti drugače in da imajo v vsaki hiši po vsaj en izvod njegovega romana Doberdob.
Tekom filma se orišejo tudi podrobnosti nastajanja tega, v prvem delu tudi avtobiografskega, romana. Voranc ga je moral napisati namreč kar trikrat! Kljub temu, da so en izvod celo prevajali v nemščino, saj so mu ga zaplenili in zmotno verjeli, da vsebuje tajne podatke o Komunistični Partiji Jugoslavije -KPJ.
V filmu je omenjeno tudi sodelovanje v takratnem nastajanju KPJ s Titom, kasnejše odmikanje od striktnih načel KPJ ter žalostna osamitev Voranca iz vodstvenih položajev stranke.
Zanimivo, da je imel Voranc tudi brata duhovnika, zato se ni strinjal z uničevanjem in podiranjem kužnih znamenj in križev na Koroškem ter popolnih golosekov gozdov.

Zdaj pa pot pod noge in v knjižnico ali knjigarno po roman Doberdob! Tudi novi ponatis romana pa žal ne vsebuje kar nekaj odsekov, ki mu jih je pred objavo črtal urednik. Če želite prebrati tudi tiste odseke, boste morali poseči po njegovih zbranih delih iz leta 1962. ;)


četrtek, 21. januar 2016

Iztok Mlakar - Pašjon


Končno sem si ga "privoščil" v živo! Mlakarja namreč! Več kot desetletje trajajočo željo sem si uresničil. Sicer z gledališko predstavo; na koncert pa še grem! Če kdo izve kdaj/kje nastopa naj mi le sporoči!!! ;)

Iztok Mlakar; odličen kantavtor, čeprav se sam raje imenuje kot "pesnik s kontroliranim poreklom", saj mu gre beseda kantavtor na živce. Kot pravi v enem svojih redkih intervjujev "je v kavo treba dati nekaj mleka, da ni popolnoma črna."

Tako dojemam tudi njegove pesmi, oz. predstavo, kjer je v vlogi hudiča odlično predstavil (meni sicer ne tako poznano) svetopisemsko zgodbo s sodobno noto. Ko je okoli nas polno črne kave, mleka nam pa na trenutke primanjkuje, a ob takšni odlični predstavi se vso prisotno mleko speni in ugotoviš, da nastane sladka smetana, ki jo z veseljem oblizneš. In hočeš še! Tudi če je v njej kakšen mikrogram kloramfenikola.
V predstavi so nenehno prisotni odlični Mlakarjevi vložki, ki sem jih vajen že iz njegovih pesmi. Zanimiva se mi je zdela primerjava, da smo ljudje kot "šolni božji", da težko funkcioniramo sami, nas nenehno tolče življenje, a smo kot fino usnje, ki se s časom utrdi v takšnih in drugačnih poteh življenja....

Hud(ivče) ni niti zaključek, kjer pravi, da je še upanje v ljudeh, saj slišal je naš smeh! ;)


Še malo video lušt:



ponedeljek, 4. januar 2016

 Samota ubija


Je že tako, da tudi če ne daš kaj dosti na praznovanje novega leta, da imaš v tem obdobju, hočeš-nočeš več časa za razmišljanja.... In tako (zopet) pade ideja o oživitvi mojega bloga izpred OHOHO let....

Do prejetja odgovora "članov" mojega bloga na prejšnje vprašanje vam ne bom zastavljal novega. Ko oddelamo prejšnje -dobite novo kost za glodanje! ;)

Danes sem naletel na tole TED objavo http://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness#t-217434, v kateri že četrta ekipa -generacija Harvardskih raziskovalcev raziskuje pojem sreče v življenju posameznikov, ki jih spremljajo že več desetletij.
Zaenkrat (po 75 letih ;)) je en ključnih rezultatov raziskave, da je za srečno in polno življenje BISTVENO odlično komuniciranje z drugimi -predvsem s partnerjem, prijatelji,.... Na dolžino in kakovost življenja tako po tej dolgoletni študiji ne vpliva noben drug merljiv element (nivo testosterona,...) kot ravno sreča in odnos s partnerjem, prijatelj ter družbo. Samota, če jo je več kot si jo želimo, ubija, oz. slabša nivo življenja.

Sreča oživlja

Sem srečen, da imam ob sebi tako srčno in odlično partnerko, dve prijazni in navihani hčeri, super razumevajočo širšo družino ter zanimive prijatelje. Hvala, da ste!

Srečno, pa veliko konstruktivnih debat, z vam bližnjimi, v 2016 vam želim! g.