ponedeljek, 19. oktober 2020

 Razmišljam.... ...naj bo naslov Razočaran, že dva dni o tem.... od včeraj je na višjem mestu pristal naslov kreteni(zem)!!!, danes pa bo obveljal naslov korona-maškarada! 

....kolega je pisal zanimive, provokativne korona zapise iz prvega obdobja lock-downa (Vrecha), sam pa bi rad delil malo misli ob bližnjem srečanju s korono (tokrat pri ljudeh) oz. bolj o tem, kaj vsa ta srečanja prinašajo...

Kot sem poizkusil obrazložit že mlajšim družinskim poslušalcem zakaj imamo korono menim, da je v tej bajki tudi kaj resnice... 

Nekoč nekje so živeli ljudje, ki so bili tako marljivi, da so bili sposobni oskrbeti s svojimi produkti veliko ljudi. Bili so tako marljivi, da so ob vsej svoji delovni vnemi pozabili na soljudi, okolje in naravo. Začeli so prekomerno izkoriščat ljudi in dobrine... Ko so se tega zavedli, so sklenili, da z drugimi ne bodo delili le svojih uporabnih stvari, temveč tudi delec, ki ga ni želel razpeljati po svetu ne letalski, ne vodni, ne železniški in tudi ne cestni promet. Razvili so delec, ki se bo širil sam med ljudmi. Delca ni mogoče naročiti, plačati ali si ga zaželeti, saj te delec doleti sam. In res se je zgodilo to. Delec doleti dobre, bogate, revne in ne izbira naslovov... Ob prihodu pa ne naredi zmešnjave le pri tistemu, ki ga obišče, temveč tudi v njegovi (ne)posredni bližini. In tako smo ga prejeli tudi mi! -del k(o)rona/e 

....pa naj bo za za prvi zapis v kablogram po parih letih dovolj, več sledi... 


nedelja, 22. januar 2017

Epile-pri-psi(h),ja!

Hudomušnemu naslovu je botrovalo ne tako smešno ozadnje srečne zgodbe iz dežurstva. Ker stranka, ki me je klicala ni dobila bližjega dežurnega veterinarja se je obrnila name.
Psička je bila v statusu epilepticusu, to je v epileptičnih krčih, že približno pol ure, preden sem jo sprejel, ter še nato približno pol ure.
Glede na dolžino in jakost napada je bilo ogroženo življenje psičke. S pravilnim zdravljenjem in s prizadevanjem lastnikov se je psička po dveh dneh izvlekla iz napadov in je zdaj že skoraj takšna kot pred napadi. Lastniki bodo še naprej redno dajali zdravila proti epilepsiji, redno hodili na kontrolo krvi in psička bo kljub tako hudim napadom lahko dočakala še veliko radostnih pasjih let!

Tudi pri psih se torej pojavlja epilepsija. Če je ugotovljena pri mlajših letih je sicer težje obvladljiva vendar je. Zgoraj opisani primer potrjuje, da je potrebno biti pri zdravljenjih vztrajen, zaupati v veterinarja in zdravila, jih pravilno in pravočasno dajati in uspeh je zagotovoljen. Terapija epilepsije je sicer doživljenjska a z zdravili pasje življenje ni nujno res „pasje“ ;).   ...to lahko preberete tudi tukaj: http://druzinarije.com/

torek, 17. januar 2017

aGrega Ve(t)?

... S svojimi nasveti bom skušal pojasniti pogoste tegobe pri domačih živalih, ki jih srečujem vsakodnevno ob delu v ambulanti.
Skozi večletno prakso z delom v ambulanti sem se namreč srečal že z nešteto težavami, ki smo jih z lastniki uspešno rešili. Menim, da bi bile rešitve teh težav zanimive tudi za druge, zato vam jih bom z veseljem predstavil.  ...  http://druzinarije.com/post/53

torek, 10. januar 2017

Predstavim(o) se...

Vedno v iskanju rešitve do ozdravitve živali, popravila igrače ali le poti do sreče. 

Enostavnih 24 ur dnevno premalo za uresničitev vseh idej in sanj. 

To sem jaz; veterinar, aka, vzdrževalec svojih in tujih življenj. 



. . .  več na: http://druzinarije.com/about

torek, 3. januar 2017

http://druzinarije.com/

Vabljeni na naš družinski b(r)log! http://druzinarije.com/ ;) Vet-Ve;)

torek, 29. marec 2016

Kuća posao

Hrvaško govoreče zveni prav lepo.... V realnosti pa niti ni tako!

Sem prav srečen, da sem zopet našel službo, kjer lahko pomagam živalim in njih lastnikom. A kaj, ko ob tem doma zmanjkuje časa za marsikatero stvar. Se bo treba zopet navaditi tega! Je bilo 4 mesece na Zavodu kar zanimivo, saj sem lahko bolj intenzivno v "prostem času" razmišljal, kaj me veseli ter druge reči.... Ugotovil sem, da me veseli prav to delo, ki ga opravljam. Da sem torej srečen partner, ati in veterinar.
Super izkušnja! Priporočam komu, ki se mu ne uspe udeležit vipassane! ;) Pri nas imate za to na voljo ZZZRS, kar (po večini "udeležencev" ni ravno res) JE najlepša izbira v določenem obdobju odraščanja.
Iz srca hvala vsem birokratom na Zavodu, da so me zopet opomnili, da ne želim postati del njih.

ps.: je že res, da mi tokratna pesem/video "kuća posao" sploh ni všeč..... Je bil pa vsekakor zanimiv izziv za to napisano razmišljanje... ;)

petek, 29. januar 2016

Lovro Kuhar - Prežihov Voranc


Doberdob - Roman upornika

Prejšnji teden sem bil na premieri igrano-dokumentarnega filma Doberdob - Roman upornika v Velenjskem kinu. Pred predavanjem je uvod v film in obdobje okoli prve svetovne vojne naredila muzejska svetovalka Velenjskega Muzeja ga. Mateja Medved. Odlično je vključila v natančno in strokovno predstavitev poleg manj znanih Šaleških udeležencev prve svetovne morije tudi bolj poznanega Gustava Šiliha.
Ko sem se odločil za ogled filma sem pričakoval, da bo vseboval več igranih odsekov. Kljub temu, da je bilo teh odsekov manj, in je film bolj dokumentaren, je ODLIČEN, sploh, če te zanima zgodovina Slovencev v prvi polovici 20. stoletja.
Po predvajanju filma je bil gost režiser Martin Turk, ki je zgovorno predstavil nastajanje filma, ki je trajalo skoraj dve leti. Razložil je, da v filmu ni več igranih odsekov, saj je snemanje teh odsekov iz obdobja prve svetovne vojne zelo drago. Ker je želel predstaviti življenje Voranca bolj plastično se je poslužil večih ilustracij, ki so izpadle odlično! Zanimivo, da se je ustvarjanja filma o slovenskem junaku lotil slovenski zamejec.
Roman Doberdob je Slovencem dokaj nepoznan roman, saj se Voranca v šolah omenja v povezavi s Solzicami, Bojem na požiralniku in Samorastniki. Režiser pravi, da je pri njih na Doberdobski planoti drugače in da imajo v vsaki hiši po vsaj en izvod njegovega romana Doberdob.
Tekom filma se orišejo tudi podrobnosti nastajanja tega, v prvem delu tudi avtobiografskega, romana. Voranc ga je moral napisati namreč kar trikrat! Kljub temu, da so en izvod celo prevajali v nemščino, saj so mu ga zaplenili in zmotno verjeli, da vsebuje tajne podatke o Komunistični Partiji Jugoslavije -KPJ.
V filmu je omenjeno tudi sodelovanje v takratnem nastajanju KPJ s Titom, kasnejše odmikanje od striktnih načel KPJ ter žalostna osamitev Voranca iz vodstvenih položajev stranke.
Zanimivo, da je imel Voranc tudi brata duhovnika, zato se ni strinjal z uničevanjem in podiranjem kužnih znamenj in križev na Koroškem ter popolnih golosekov gozdov.

Zdaj pa pot pod noge in v knjižnico ali knjigarno po roman Doberdob! Tudi novi ponatis romana pa žal ne vsebuje kar nekaj odsekov, ki mu jih je pred objavo črtal urednik. Če želite prebrati tudi tiste odseke, boste morali poseči po njegovih zbranih delih iz leta 1962. ;)